Uutta vesistöä luomassa

Perkaaminen oli oman aikansa ratkaisu, nyt kokeillaan toisin

Capeenpuro on Laukaassa sijaitsevan historiallisen kalanviljelylaitoksen vedenoton tarpeisiin kaivettu kanava, joka muokataan taimenen kutupuroksi. Vuodesta 1921 aina 1990-​luvulle saakka toiminut kalanviljelylaitos perustettiin voimistamaan puutavaran uiton vuoksi heikentyneitä vaelluskalakantoja. Unholaan vaipumassa ollut alue auttaa jatkossa elvyttämään kalastoa luonnonmukaisin keinoin.

Koskien patoaminen ja perkaukset olivat aikansa ratkaisuja ja koettiin silloin välttämättömiksi. Suomalainen sivistysyhteiskunta voisi näyttää hyvinkin erilaiselta ilman monia entisaikaan tehtyjä toimia. Tartumme kuitenkin jälkiviisaina toimeen – nyt on aika palauttaa vanhaa ja luoda harkiten uutta. Monipuolisen Capeenpuro-​hankkeen yhtenä tavoitteena onkin luoda aivan uusi lisääntymis- ja elinalue järvitaimenelle ja muulle eliöstölle alueen historiaa kunnioittaen. 

Uudenlainen tutkimushanke

Tutkimus on Capeenpuro-​hankkeen tärkeä kivijalka. Keräämme tietoa luonnonmukaisten uomien tekoa ja virtavesieliöstön elinolosuhteiden kehittämistä varten. Lisäksi lisäämme ymmärrystä kosteikkojen ja monimuotoisuuden tärkeydestä uomakunnostusten yhteydessä.

Tutkimuksen lisäksi hanke panostaa ympäristökasvatukseen ja osallistavuuteen. Haluamme näyttää, että ihminen pystyy luomaan luonnon monimuotoisuutta tukevia elinympäristöjä. Teemme tiivistä yhteistyötä eriasteisten koulujen kanssa ja kannustamme yrityksiä ja yhteisöjä osallistumaan luontoprojekteihin.

20230816_134901

Hankekuvaus ja aikataulu

Simunankosken kalanviljelylaitos Ahonius 1926

Kalanviljelylaitoksen historia

Enemmän tietoa Get Tips -palvelusta

Capeenpuron Get Tips -sivulle päivitetään tarkennettua tietoa Capeenpuro-​hankkeesta. Tutustu esimerkiksi hankesuunnitelmiin tai projektin budjettiin ja löydä suuntaviivoja ja inspiraatiota oman vastaavan projektin toteuttamiselle!

Tästä sivulle »

Tulevat ja menneet tapahtumat

Etsimme yhteistyökumppaneita

Tervetuloa mukaan!

Capeenpuro-​hankkeen tavoitteena on toimia esimerkkinä ja innostaa eri tahoja monimuotoisuuden lisäämiseen ja virtavesielinympäristöjen tilan parantamiseen. Mukaan haastetaan kansalaisia, yrityksiä ja muita organisaatioita tarjoamalla mahdollisuus osallistua mm. kunnostustalkoisiin ja hankkeen rahoitukseen. Eri toimijat pääsevät osalliseksi hankkeeseen ja saavat säännöllisen raportin tutkimuksen edistymisestä ja tuloksista.

Jos kiinnostuit yhteistyöstä, ota yhteyttä sähköpostilla capeenpuro@​gmail.​com tai puhelimitse +358 50 370 1974.

Yhteistyössä: