Capeenpuro

Tutkimusta, ympäristökasvatusta ja yhteistyötä

Capeenpuron monipuolisen luonnonmukaistamishankkeen yhtenä tavoitteena on luoda uusi merkittävä lisääntymis- ja elinalue järvitaimenelle ja muulle eliöstölle alueen historiaa kunnioittaen.

Tutkimus on hankkeen tärkeä kivijalka. Keräämme tietoa luonnonmukaisten uomien tekoa ja taimenten elinolosuhteiden kehittämistä varten. Lisäksi lisäämme ymmärrystä kosteikkojen ja monimuotoisuuden tärkeydestä uomakunnostusten yhteydessä. 

Capeenpuron luonnonmukaistamishanke panostaa osallistavuuteen ja ympäristökasvatukseen. Kannustamme yrityksiä ja yhteisöjä osallistumaan luontoprojekteihin ja teemme tiivistä yhteistyötä eriasteisten koulujen kanssa.

Perkaaminen oli oman aikansa ratkaisu, nyt kokeillaan toisin

Capeenpuro on Laukaassa sijaitsevan historiallisen kalanviljelylaitoksen vedenoton tarpeisiin kaivettu kanava, joka on päätetty muokata taimenen kutupuroksi. Vuodesta 1921 aina 1990-​luvulle saakka toiminut kalanviljelylaitos perustettiin voimistamaan puutavaran uiton vuoksi heikentyneitä vaelluskalakantoja. Unholaan vaipumassa ollut alue auttaa jatkossa elvyttämään kalastoa luonnonmukaisin keinoin. 

Koskien patoaminen ja perkaukset olivat aikansa ratkaisuja ja koettiin aikoinaan välttämättömiksi. Suomalainen sivistysyhteiskunta voisi näyttää hyvinkin erilaiselta ilman monia entisaikaan tehtyjä toimia. Tartumme jälkiviisaina toimeen: nyt on aika palauttaa vanhaa ja luoda uutta.

7E57FFDC-7814-471C-8FB1-FDD08DFDC2EB

Ideasta uudeksi ekosysteemiksi

Täältä löydät tietoa Capeenpuron luonnonmukaistamishankkeesta ja sen edistymisestä.

Metsäjoen taimen_Aki Janatuinen (1)

Tutkimusta ja seurantaa

Capeenpuro on tärkeä tutkimuskohde, joka tuottaa uutta tietoa hyödynnettäväksi koko maassa. 

Simuna kala-altaat

Kalanviljelylaitoksen historia

Miltä alueella näytti vuosisata sitten, kun puro johti suurten kalanviljelyaltaiden läpi? 

kalanviljelylaitoksen talo

Kalanviljelylaitoksen talo 1oo vuotta

Historiallisen kalanviljelylaitoksen talonpoikaistalo täyttää sata vuotta vuonna 2021.

Tutustu Capeenpuroon lintuperspektiivistä

Tervetuloa mukaan!

Capeenpuron kunnostuksen tavoitteena on toimia esimerkkinä ja innostaa eri tahoja monimuotoisuuden lisäämiseen ja virtavesielinympäristöjen tilan parantamiseen. Mukaan haastetaan kansalaisia, yrityksiä ja muita organisaatioita tarjoamalla mahdollisuus osallistua hankkeen rahoitukseen ja kunnostustalkoisiin. Eri toimijat pääsevät osalliseksi hankkeeseen ja saavat säännöllisen raportin tutkimuksen edistymisestä ja tuloksista.

Jos kiinnostuit yhteistyöstä, ota yhteyttä sähköpostilla capeenpuro@​gmail.​com tai puhelimitse +358 50 370 1974.

Yhteistyössä