Vesikohtaamisia Mäntässä 28.7. - Vesi tieteessä ja taiteessa

“Vesi vanhin voitehista -Mitä ihmettä?” -hankkeemme huipentuu 28.7.  Mäntän Serlachiuksessa järjestettävässä Vesikohtaamisia-​päivässä. Lämpimästi tervetuloa!


Vesi on elämä ja vesistöt osa suomalaista sielunmaisemaa. Veteen liittyvä kulttuuriperintömme on rikasta – olemme vesikansaa. Kesäinen
Vesikohtaamisia -päivä johdattaa meidät oman vesisuhteemme ja -vastuumme äärelle taiteen, tieteen ja tunteen kautta.


Vesikohtaamisia
-päivä järjestetään Serlachiusen, Mäntän musiikkijuhlien, Nuorten Pianoakatemian ja Suomen vesistösäätiön Vesi vanhin voitehista-​hankkeen yhteistyönä. Monenvälisessä, monikulttuurisessa ja ylisukupolvisessa hankkeessa kulttuurintutkijat ja luonnontieteilijät tutkivat veteen liittyvää perinnetietoa ja sanontoja, joista taiteilijat inspiroituvat. Syntyneiden teosten tavoitteena on koskettaa ja kuljettaa ihmistä kohti vettä kunnioittavampaa elämää. Hanketta rahoittaa Koneen säätiö.


Päivän päänäyttämönä toimii Kivijärvi-​sali, jossa vesi on esillä konserteissa, audiovisuaalisissa taideteoksissa, veden kulttuuriperintöön pureutuvassa keskusteluissa sekä fyysisinä teoksina. Päivän aikana järjestetään opastettu teemakierros, joka keskittyy veteen museokokoelman teoksissa. Lisäksi Suomen vesistösäätiön asiantuntijat ovat paikalla kertomassa, mitä kukin meistä voi tehdä, jotta vesiluontomme säilyisi rikkaana ja hyvinvoivana myös tuleville sukupolville.

Ohjelma:

12-12.30 Vedet -pianovartti, kanta-​esitys. Nuorten Pianoakatemian nuoria pianisteja sekä Mäntän Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niklas Pokki esiintyy.

13-13.30 Veden vuosi: Tieteen ja taiteen välinen keskustelu veden kulttuuriperinnöstä. Keskustelemassa kulttuurintutkija Tiina Seppä, professori Lauri Arvola, taidemaalari Sebastian Lindberg ja säveltäjä Cecilia Damström.

14-14.30 Vesi taiteessa. Opastettu kierros Serlachius Kartanon kokoelmiin. 

15-15.40 Vesisuhteessa-​konsertti. Esiintyjät: Yeboyah, Hassan Maikal ja Yrjänä. 

17-17.55 Jäniksenä Varkaudessa -lyhytelokuva. Matleena Jänis.


Ohjelman ohessa salissa esitetään taiteilijoiden audiovisuaaliset teokset
Mami Wata, Sun aalloilla ja Pohjavesi sekä Löyly ja Virta. Tilassa esillä myös valokuvateos.

Vesikohtaamisia -päivän Kivijärvi -salin ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. 

Lue lisää:

» Vesi vanhin voitehista-hanke

» Serlachius

» Nuorten pianoakatemia


Kuva: Smaragdikevät - Sebastian Lindberg