Käynnissä olevat hankkeet
Kevennä kuormaa-hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta kaupunkivesien haitta-aineista, niiden vaikutuksista ja vähentämisen menetelmistä. Hankkeessa valotetaan eri asioiden liittymistä toisiinsa ja pieniltä tuntuvien tekojen vaikutusta laajempiin kokonaisuuksiin, kuten globaaliin luontokatoon.
Makonjoki on kirkasvetinen puro, joka laskee Mikkelin Linnajärvestä Pitkäjärveen. Purossa on ollut aikoinaan mylly, jonka rauniot ovat edelleen näkyvissä maastossa ja muodostavat osittaisen nousuesteen vaelluskaloille ja muille eliöille. Mikkelin kaupunki on viime vuosina purkanut patoja ja kunnostanut Saimaaseen laskevia Urpolan- ja Rokkalanjokia tavoitteenaan palauttaa Saimaan järvitaimen kaupunkipuroihin. Makonjoen kunnostus tukee tätä työtä, kun kalojen liikkuminen Pitkäjärven ja Linnajärven välillä helpottuu.
Verkostot vesille-hanke vastaa vesialan osaamis- ja rekrytointitarpeisiin. Hankkeessa lisätään jatkuvaan oppimiseen soveltuvaa koulutustarjontaa, rakennetaan vesialan jatkuvan oppimisen verkosto ja kehitetään avoimesti saatavilla olevia vesialan koulutuskokonaisuuksia. Hanketta koordinoi Suomen ympäristöopisto SYKLI ja osatoteuttajia ovat Savonian ja Turun ammattikorkeakoulut sekä Suomen vesistösäätiö.
Wihurin säätiön rahoittaman hankkeen tavoitteena on vahvistaa ihmisten motivaatiota vesistöjen suojeluun ja kunnostukseen tuomalla esiin vesistöjen rikasta kulttuuriperintöä ja popularisoimalla vesistöihin liittyvää tietoa.
Tullaan tutuiksi -hanke lisää popularisoidun tutkitun tiedon ja siitä viestimisen avulla ymmärrystä pienvesistä, niiden tilan parantamisesta, merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle ja sitä kautta ihmisen hyvinvoinnille. Hankkeella vahvistetaan suomalaisten osallisuutta vesiensuojelun toimijoina, lisätään tärkeitä merkityksellisyyden kokemuksia ja rakennetaan yhteiskunnallista toimintaa sekä yhteistä hyvää pienvesiemme tilaa parantamalla.
Vuosina 2022–2024 toteutettavassa, Koneen säätiön rahoittamassa Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä? -hankkeessa keräämme, tutkimme ja tulkitsemme vesistöihin liittyvää kansanperinnettä. Haluamme tuoda ikiaikaista vesiviisautta nykyaikaan ja auttaa ihmistä löytämään sisäisen vastuullisuutensa äärelle. Haemme juurevaa voimaa esi-isiemme luontosuhteesta tämän päivän vesiluonnon hyväksi.
päättyneet hankkeet
Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman rahoittamassa, 31.7.2024 päättyneessä Kuinka tulla vesivastuulliseksi yritykseksi 2030? – hankkeessa (2022–2024) selvitettiin suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten konkreettisia tarpeita liittyen kokonaisvaltaiseen vesivastuutyön toteuttamiseen. Hanke vastasi osaltaan tavoitteeseen tehdä suomalaisista yrityksistä maailman vesivastuullisimpia vuoteen 2030 mennessä.
Capeenpuron luonnonmukaistamisella luotiin uutta lisääntymis- ja elinaluetta järvitaimenelle ja muulle eliöstölle historiaa kunnioittaen ja tutkimusta lisäten. Saurantatyö jatkuu tiiviinä Capeenpurolla.
Vuosina 2022-2023 toteutetussa Pienvesi-HELMI-hankkeessa ennallistettiin, suunniteltiin ja inventoitiin pienvesiä Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Keski-Suomessa ja Lapissa. Hankkeen käytännön toimenpiteiden lisäksi se toimi vipuvartena ennallistamistoiminnan valtakunnallisessa lisäämisessä. Hankkeessa kehitettiin menetelmiä, opittiin ja innostettiin eri tahoja pienvesien tilan parantamiseen.