Vedelläkävijät
Kuinka tulla vesivastuulliseksi yritykseksi 2030? -pilottihanke
Suomesta yritysten vesivastuullisuuden mallimaa!
Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman rahoittamassa, 31.7.2024 päättyneessä Kuinka tulla vesivastuulliseksi yritykseksi 2030? – hankkeessa (2022–2024) selvitettiin suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten konkreettisia tarpeita liittyen kokonaisvaltaiseen vesivastuutyön toteuttamiseen. Hanke vastasi osaltaan tavoitteeseen tehdä suomalaisista yrityksistä maailman vesivastuullisimpia vuoteen 2030 mennessä.
Hankkeessa kävi ilmi, että yritykset tarvitsevat vesivastuullisuuden eri aihealueet yhteen kokoavaa matalan kynnyksen koulutusta, joka tarjoaa sekä tietoa että työkaluja vesivastuullisuuspolun eri vaiheissa oleville yrityksille.
Hankkeessa kehitettiin yhteissuunnittelun periaattein kolmesta osasta koostuva Vesivastuuakatemia-
Vesivastuuakatemian esittelyvideo
Materiaalit
Webinaari: Vesivastuullisuudesta PK-yritysten kilpailuvaltti
Vedelläkävijät-kehityshankeen päätöswebinaarissa keskusteltiin hankkeen järjestäjien, sekä pilottihankkeiden edustajien kanssa siitä, miten vesivastuullisuudesta voi tulla PK-yrityksen kilpailuvaltti.
Keskustelijoina mukana seminaarissa olivat Heli Heinonen Suomen vesistösäätiöstä, Inkeri Kollmann Finnish Water Forumista, Pekka Maijala Pyhäjärvi-instituutista, Marko Poutanen Suur-Savon sähköstä, Kati Tukiainen, Image Wearista, Pauliina Saari Walkilta, Suvi Sojamo Suomen ympäristökeskuksesta, sekä Mikko Halonen Swecolta (entinen Gaia Consulting).
Webinaarin tallenne:
Vesistökunnostusverkoston kesäkuun 2024 uutiskirje
Suomen vesistösäätiön Heli Heinonen kertoo vesistökunnostusverkoston kesäkuun uutiskirjeessä hankkeesta ja siinä kehitetystä palvelukonseptista. Lue uutiskirje täältä.
Webinaari: Mikä ihmeen vesivastuu?
Järjestimme Maailman vesipäivänä webinaarin, jossa vesi- ja kestävyysalan asiantuntijat kertoivat yritysten vesivastuullisuudesta.
Webinaarin tallenteet ja esitysten diat:
- Mikä vesivastuu? Pia Högmander, Suomen ympäristökeskus (22.3.2023)
- Vesivastuu osana yrityksen ympäristövastuuta. Pekka Maijala, Pyhäjärvi-Instituutti (22.3.2023)
- Suomalaisten yritysten vesivastuu – haasteista mahdollisuuksiksi. Mikko Halonen, Gaia Consulting Oy (22.3.2023)
- Vesivastuullisesti kohti kansainvälisiä markkinoita. Saara Leppänen, Finnish Water Forum (22.3.2023)
- Yritysten vesivastuu 2030 -palvelukonseptin kehittäminen. Vedelläkävijät: Kuinka tulla vesivastuulliseksi yritykseksi 2030? -hankkeen esittely. Heli Heinonen, Suomen vesistösäätiö (22.3.2023)
Yrityksillä on suuri merkitys vesivastuullisuuden lisäämisessä
Yritysten vesivastuullisuudella tarkoitetaan kaikkea yritysten veteen ja sen käyttöön liittyvää toimintaa, joka on sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista sekä ympäristöllisesti kestävää ja taloudellisesti kannattavaa. Vesivastuukysymykset kytkeytyvät niin ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuteen, ihmisoikeuksiin ja turvallisuuteen, kuin yrityksen toiminnan yhteiskunnalliseen hyväksyttävyyteen.
Yrityksillä on suuri merkitys vesivastuullisuuden lisäämisessä johtuen niin yritysten suorasta veden käytöstä kuin niiden toiminnan vesistövaikutuksista. Yritysten vesivastuutoimet voivat pitää sisällään niin turvallisen juomaveden ja sanitaation varmistamisen työntekijöille, vesistöjen kunnostushankkeita kuin veden näkökulmasta kestävämpien raaka-aineiden ja tuotteiden kehittämistä. Vesi on monen yrityksen toiminnan ja arvo- ja hankintaketjujen keskeisiä tekijöitä ja siksi veteen liittyvät kysymykset tulisikin huomioida yritysten riskienhallinnassa – puhutaan esimerkiksi veden saatavuudesta ja laadusta. Vesivastuulla on läheinen yhteys myös yrityksen maineeseen.
Kestävä veden käyttö on tulevaisuuden välttämättömyys
Kestävästä vesien käytöstä ja hallinnasta on tulossa päivä päivältä tärkeämpää. Kasvanut kulutus, lisääntynyt luonnonvarojen käyttö ja väestönkasvu aiheuttavat ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen lisäksi veteen liittyviä ongelmia. Esimerkiksi kuivuudesta ja puhtaan veden puutteesta kärsivät niin yhteiskuntien vakaus kuin talous.