Parannamme vesistöjen tilaa ja huolehdimme niiden kestävän käytön mahdollisuuksista nyt ja tulevaisuudessa.
Säätiö
Tavoitteena hyvinvoivat vedet
Suomen vesistösäätiön päämääränä on suomalaisen sisävesiluonnon - järvien, jokien ja pienvesien - tilan parantaminen ja vesiin liittyvän kulttuuriperinnön säilyttäminen. Edistämme vesien käytön kestävyyttä, suojelua ja kunnostusta Suomessa siten, että puhtaat vetemme säilyvät myös tuleville sukupolville. Toimintamme on voittoa tavoittelematonta ja olemme poliittisesti sitoutumattomia.
Välitämme tietoa ja pidämme yllä keskustelua Suomen vesistöistä kotimaassa ja kansainvälisesti. Teemme vesien tilan parantamiseen liittyvää yhteistyötä ja luomme väyliä kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen vesistöteoille, joiden kautta jokainen voi vaikuttaa vesien tilaan ja tulevaisuuteen.
Toimimme sekä ulkopuolisen hankerahoituksen varassa että lahjotusvaroin. Tällä hetkellä emme pysty suoraan rahoittamaan kunnostushankkeita tai toimijoita.
teemat
Vesistöjen suojelua, kunnostusta ja kestävää käyttöä
Suomessa on maailman runsaimmat ja puhtaimmiksi mielletyt vesivarat. Hyvinvoivat vedet eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Maassamme on kymmeniätuhansia rehevöityneitä järviä, perattuja virtavesiä ja padottuja koskia. Kirkkaiden selkävesien on havaittu tummentuvan ja pienvedet -lähteet, purot ja norot - ovat hälyttävän heikossa tilassa.
Suomen vesistösäätiön toiminnan keskeisiä teemoja ovat kestävän maan- ja vesienkäytön edistäminen, arvokkaimpien vesi- ja ranta-alueiden suojelun tehostaminen ja heikentyneiden vesistöjen kunnostamisen lisääminen.
Vesien kestävä käyttö
Vesistön tilan heikkenemisen syy löytyy useimmiten sitä ympäröivän maan käytöstä. Vesien kestävä käyttö tarkoittaa valintoja, jotka takaavat vesivarojen säilymisen myös jälkipolville.
Vesistöjen suojelu
Suomen luonto köyhtyy. Lähes puolet sisävesi- ja rantaluontotyypeistämme on arvioitu uhanalaisiksi tai silmälläpidettäväksi. Vesistöjen suojelu on myös varautumista ilmastonmuutokseen.
Vesistöjen kunnostus
Lisääntyneet sinileväkukinnat, rantojen umpeenkasvu ja kalojen ja muiden vesieliöiden elinympäristöjen katoaminen ovat esimerkkejä ongelmista, joita voidaan ratkaista kunnostamalla.
Viestintä ja yhteistyö
Uusien ratkaisujen ja toimintatapojen löytäminen, tiedonkulun parantaminen ja sektorirajat ylittävien hankkeiden rakentaminen ovat tehtäviä, joihin voimme tarttua - yhdessä.
Tiimi
Tietoa meistä
Tiimillämme on pitkä kokemus työskentelystä vesien tilan parantamisen parissa ympäristöhallinnossa, tutkimusmaailmassa ja osana kotimaisia ja kansainvälisiä hankkeita. Monipuolinen työkokemuksemme ja laajat verkostomme auttavat meitä toiminnassamme puhtaiden vesien puolestapuhujana. Tiimimme kuuluu vapaaehtoiset asiantuntijamme, jotka tekevät arvokasta työtä säätiömme tukena.
Heli Heinonen
Toimitusjohtaja, tradenomi (YAMK)
Liisa Hämäläinen
Sisältöjohtaja, agrologi (AMK), FM akvaattiset tieteet
Auri Sarvilinna
Perustaja, hallituksen puheenjohtaja, FT ekologia ja evoluutiobiologia
Karoliina Vilander
Vesiviisaus-hankkeen vetäjä, palvelumuotoilun ja yhteissuunnittelun asiantuntija, TaM
Vilma Kaukavuori
Viestinnän harjoittelija
Vapaaehtoiset vesien puolestapuhujat
Timo Huttula
Vesistöpaneelin puheenjohtaja, professori, FT
Markku Marttinen
Vesistöpaneelin varapuheenjohtaja, hydrobiologi
Neuvonantajat
Asiantuntijat toiminnan tukena
Lea Kauppi
Erityisasiantuntija, SYKE
Janne Kotiaho
Ekologian professori, Jyväskylän yliopisto
Sirpa Pietikäinen
Euroopan parlamentin jäsen, Marttaliiton hallituksen pj.
Jukka Koski-Vähälä
Toiminnanjohtaja, Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys
Petteri Kolinen
Toimitusjohtaja, Punda Brands Oy