Metsäluontomme helmet - Yhdessä pienten puolella

Pienvesien valuma-​aluelähtöinen parantaminen 

Ajoitus 2025-​2026

Vaihe Hanke on käynnissä

Tavoitteet 1) Parantaa uhanalaisten pienvesiympäristöjen tilaa, 2) Saada ja jakaa kokemuksia valuma-​aluelähtöisestä pienvesien kunnostamisesta 3) Lisätä yhteistyötä ja verkostoitumista

Yhteistyössä: Suomen vesistösäätiö, Länsi-​Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY), UPM, Suomen Metsäsäätiö ja Partioaitta

Yhteyshenkilöt Liisa Hämäläinen (Suomen vesistösäätiö), Juha-​Pekka Vähä (LUVY)

Kohti talousmetsien pienvesien parempaa tilaa

Hankkeessa parannetaan pienvesien tilaa pilottivaluma-​alueella Karkkilan Nuijajoella. Hankkeen kokemuksia jaetaan eteenpäin opintomatkojen, opasmateriaalien, alueelle suunniteltavan opintopolun ja laaja-​alaisen viestinnän avulla. 

Metsäluontomme helmet - Yhdessä pienten puolella on monitahoinen yhteistyöhanke, jossa yhdistyy monen toimijan osaaminen ja rahoitus. Hankkeen toimenpiteet toteutetaan UPM:n maa-​alueella, joka mahdollistaa valuma-​aluelähtöisen toimenpiteiden suunnittelun. Suunnittelusta vastaa LUVY ry. Hanketta rahoittaa UPM:n lisäksi Suomen Metsäsäätiö. Hankkeeseen suunnataan Suomen vesistösäätiölle myönnetty Partioaitan Ympäristöbonus-rahoitus. 

Metsiemme pienvedet tarvitsevat suojelua

Pienvedet eli lähteet, purot, norot ja lammet ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme. Ne ovat äärimmäisen herkkiä ekosysteemejä, joiden tilaan lähiympäristön maankäyttö vaikuttaa. Pienvesien tilan parantamisessa on tärkeää tarkastella ympäröivää maa-​aluetta, josta ongelmat ovat yleensä lähtöisin. Silti valuma-​aluelähtöisestä pienvesien kunnostamisesta vain vähän kokemuksia. 

Hanke on jatkoa vuosina 2022-​2023 toteutetulle Pienvesi-​HELMI-​hankkeelle, jossa ennallistettiin pienvesiä eri puolilla Suomea sijaitsevilla esimerkkikohteilla ja toteutettiin laajaa koulutusta, viestintää, verkostoitumista ja vertaisoppimista. 

Mitä teemme?

  • Valuma-​aluelähtöinen pienvesien tilan parantamisen suunnittelu
  • Suunnitelman toteutus valituilla kohteilla, esim. pienvesiin kiintoainetta tuovien ojien tukkiminen, suojavyöhykkeiden leventäminen, purojen monipuolistamista puu- ja kiviaineksen avulla.
  • Kaksi opintoretkeä/​maastokoulutusta, joissa osallistujat pääsevät tutustumaan toimenpiteisiin käytännössä
  • Talousmetsien pienvesien tilan parantamisen mentelmiä esittelevän opintopolun suunnittelu. Kaikille avoimen opintopolun kulkija tutustuu erilaisiin pienvesien tilaa parantaviin ratkaisuihin käytännössä.
  • Opasmateriaali ja viestintä niin kansalaisille, kuin kohdennetummin metsänomistajille ja metsätaloustoimijoille