Tervetuloa pienvesien maailmaan! Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan pienimpien vesiemme – purojen, norojen, lähteiden ja lampien – suojelusta ja kunnostuksesta. Kevättalven aikana järjestettävät webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Osallistusmislinkit päivitetään tälle sivulle.
Webinaarit järjestetään Suomen vesistösäätiön, Valonian ja Pyhäjärvi-instituutin yhteistyönä osana Pienvesi-HELMI-hanketta, jonka tavoitteena on Suomen pienvesien tilan parantaminen.
Aikataulu ja sisältö
Webinaari 1: Pienvesien tunnistaminen ja suojelu, 16.2.2023
- Janne Tolonen: Pienvesien suojelu ja ominaispiirteet (16.2., tallenne ja esityksen diat)
- Mari Annala: Pienvesien suojelu ja siihen liittyvä lainsäädäntö (16.2., tallenne ja esityksen diat)
- Jarmo Uimonen: Pienvesien suojelun ominaispiirteitä (16.2., tallenne ja esityksen diat)
Sarjan ensimmäisessä webinaarissa perehdyttiin pienvesien tunnistamiseen maastossa ja käytiin läpi suojeluun liittyvää lainsäädäntöä sekä rahoitusmahdollisuuksia. Webinaari kokosi yhteen huikeat 280 osallistujaa! Kouluttajina toimivat Janne Tolonen (Valonia), Mari Annala (SYKE) ja Jarmo Uimonen (Metsäkeskus) ja fasilitaattorina Liisa Hämäläinen (Suomen vesistösäätiö).
Webinaari 2: Purojen kunnostus: suunnitteluperiaatteet ja työkalut, 7.3.2023
- Kaisa Västilä: Purojen kunnostus – purojen ominaispiirteet ja suunnitteluperusteet (7.3., tallenne ja esityksen diat)
- Juha Aaltonen: Virtausmallinnus (7.3., tallenne ja esityksen diat)
Sarjan toisessa webinaarissa perehdyttiin purojen rakenteen ja virtaamien huomioon ottamiseen kunnostuksen suunnittelussa. Lisäksi käytiin läpi suunnittelun apuvälineinä toimivia ohjelmia ja virtaamamallinnusta. Kouluttajina toimivat Kaisa Västilä (Aalto/SYKE) ja Juha Aaltonen (SYKE) ja fasilitaattorina Liisa Hämäläinen (Suomen vesistösäätiö).
Webinaari 3: Lampien inventointi ja kunnostussuunnittelu, 20.3.2023
- Jarkko Leka: Lampien ekologia sekä tilan ja kunnostustarpeen arviointi (20.3., tallenne ja esityksen diat)
- Roosa Kemppi: Madaltuneen lammen ennallistaminen (20.3., tallenne ja esityksen diat)
- Veli-Matti Sorvari: Rupiliskolammikoiden rakentaminen (20.3., tallenne ja esityksen diat)
Webinaarissa esiteltiin lampien inventointimenetelmiä ja opittiin tunnistamaan lampien tilaa heikentäviä tekijöitä. Lampien kunnostussuunnittelun menetelmiä ja mahdollisuuksia käytiin läpi esimerkkien avulla. Kouluttajina toimivat Jarkko Leka (Valonia), Veli-Matti Sorvari (Kaakkois-Suomen ELY-keskus) ja Roosa Kemppi (Varsinais-Suomen ELY-keskus) ja fasilitaattorina Janne Tolonen (Valonia).
Webinaari 4: Lähteiden inventointi ja kunnostussuunnittelu, 5.4.2023
- Jussi Jyväsjärvi: Lähteet ja niiden ennallistaminen tutkimuksen näkökulmasta (5.4., tallenne ja esityksen diat)
- Iina Eskelinen: Lähteiden ennallistaminen: paikkatietoaineistot inventoinnin tukena (5.4., tallenne ja esityksen diat)
- Esa Hankonen: Lähteiden inventointi (5.4., tallenne ja esityksen diat)
- Iina Eskelinen: Lähteiden ennallistaminen: miksi ja miten? (5.4., tallenne ja esityksen diat)
Webinaarissa opittiin tunnistamaan lähteitä, niiden ennallistamismahdollisuuksia ja indikaattorilajistoa. Lisäksi esiteltiin esimerkkien avulla lähde-ennallistamisten tavoitteita, menetelmiä ja käytännön toteutusta. Kouluttajina toimivat Iina Eskelinen (Pohjois-Savon ELY-keskus), luontokartoittaja Esa Hankonen ja Jussi Jyväsjärvi (Metsähallitus). Fasilitaattorina toimi Janne Tolonen (Valonia).
Webinaari 5: Pienvesien suojelu ja kunnostus talousmetsissä, 12.4.
- Essi Kiiskinen: Pienvesien suojelu ja kunnostus talousmetsissä (12.4., tallenne ja esityksen diat)
- Panu Halme: Metsäpurojen uhat ja suojelun käytännön keinot tutkimuksen näkökulmasta (12.4., tallenne ja esityksen diat)
- Irmeli Ruokanen: Tierumpujen vaellusesteiden inventointi- ja korjausvelvollisuus tierahoituksen ehtona (12.4., tallenne ja esityksen diat)
- Lauri Anttila: Metsätalouden ja vesiensuojelun yhteistyötä Eurajoen vesistöalueella (12.4., tallenne ja esityksen diat)
Webinaarissa keskityttiin metsien pienvesiin ja käytiin läpi eri menetelmiä, joiden kautta pienvedet voidaan huomioida paremmin osana metsätaloutta. Kouluttajina toimivat Essi Kiiskinen (Pyhäjärvi-instituutti), Lauri Anttila (Pyhäjärvi-instituutti), Irmeli Ruokanen (Suomen Metsäkeskus) ja Panu Halme (Jyväskylän yliopisto).
Webinaarit ovat osa Pienvesi-HELMI-hanketta, jonka tavoitteena on Suomen pienvesien tilan parantaminen. Hanke saa rahoituksen ympäristöministeriön Helmi-ohjelmasta, jossa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja niiden laadun heikkenemiseen.
Lue lisää Pienvesi-HELMI-hankkeesta osoitteessa vesistosaatio.fi/pienvesi-helmi/
Lisätietoja antaa Liisa Hämäläinen
liisa.hamalainen@vesistosaatio.fi, +358 44 537 3398