Suomen vesistösäätiön joulukirje 2022

Vesi väsyy lumen alle,

jäiden alle jää lepohon.

Tuulee tuuli, ei torkahda.

Tanssii tuisku tuhatjalka,

pyryn poika pyörähtelee.

Sitä ei kuule kuloruoho,

kuloruoho, kuolonkorsi,

hangen alla ei aavista.

Aikaa on olla uninen,

aikaa olla luminenkin.

“Vesi väsyy lumen alle”
Sanat: Eha Lättemäe
Sävellys: Harri Wessman

Jouluinen tervehdys Suomen vesistösäätiöstä,

on aika katsoa taaksepäin ja vetää yhteen kulunutta vuotta säätiömme toiminnassa.

Vuonna 2022 on tapahtunut paljon myös meillä säätiössä. Moninkertaistimme hankesalkkumme koon, palkkasimme kaksi uutta työntekijää ja vakiinnutimme paikkamme suomalaisen ympäristönsuojelun kentällä.

Alkuvuonna pyörähti käyntiin Koneen säätiön rahoittama Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä? -hankkeemme, jossa veteen liittyvää kansanperinnettä tutkitaan ja tulkitaan. Vanhoja sanontoja, lauluja ja runoja tuodaan nykypäivään taiteilijoiden ja artistien uudelleensanoittamina. Keväällä käynnistyneessä, Helmi-​elinympäristöohjelman rahoittamassa Pienvesi-​HELMI-hankkeessa ennallistetaan puroja, lähteitä ja lampia ympäri
Suomea. Yritysten vesivastuun kehittämiseen tähtäävä, maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Vedelläkävijät – Kuinka tulla vesivastuulliseksi yritykseksi? -hankkeemme puolestaan starttasi elokuussa. Capeenpuron yhteistyö- ja tutkimushanke jatkui yhteistyössä R. Erik ja Bror Serlachiuksen säätiön kanssa.

Pidimme Suomen vesistöjä esillä lukuisissa työpajoissa, seminaareissa ja koulutuksissa, joihin osallistuimme joko esiintyjinä, kouluttajina tai yleisönä. Liisa Hämäläinen edusti säätiötä Ranskassa kansainvälisen DryVer-​hankkeen seminaarissa ja kansainvälinen yhteistyömme jatkui myös osana European Centre for River Restoration ja World Fish Migration Foundation -verkostoja. Yhteiskunnallinen työmme jatkui kannanottoina, lausuntoina, mielipidekirjoituksina ja osana säätiön lanseeraaman Vesistöpaneelin työtä, joka päätti ensimmäisen toimikautensa marraskuussa.

Saimme säätiöömme palvelumuotoiluun ja taiteisiin liittyvää erityisosaamista, kun Karoliina Vilander liittyi vuoden alussa tiimiimme. Karoliina vastaa mm. Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä? -hankkeen vetämisestä. Toiminnan laajenemisen myötä meillä oli ilo palkata säätiöllemme toimitusjohtaja, jolla on laajaa hallinnon, strategisen johtamisen ja yritysmaailman asiantuntemusta. Heli Heinonen aloitti työnsä toimitusjohtajana marraskuun alussa. Liisa keskittyy jatkossa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, sidosryhmäyhteistyöhön ja projekteihin säätiön sisältöjohtajana. Pitkän linjan vesiensuojeluvaikuttaja, hydrobiologi Markku Marttinen lupautui mukaan säätiön toimintaan ja aloitti Vesistöpaneelin varapuheenjohtajana marraskuussa. Paneelin puheenjohtajana jatkaa professori Timo Huttula.

Vuonna 2023 keskitymme jatkamaan hanketyötämme sekä lisäämme yhteiskunnallista keskustelua ja poliittista vaikuttamista vesiemme tilan parantamiseksi. Konkreettisia vesistötekoja on luvassa Pienvesi-​HELMI-​hankkeen ennallistamistoimenpiteiden ja Capeenpuron luonnonmukaistamisen pyörähtäessä käyntiin. Myös uusia avauksia on suunnitteilla.

Hyvää joulua ja lämmin kiitos yhteistyöstä kuluneena vuonna! Työ vesistöjemme puolesta jatkuu.

Jouluisin terveisin

Heli, Liisa, Karoliina, Anna-​Erika ja Auri