Vesiviisauksista voimaa vesiensuojeluun Koneen Säätiön rahoituksella

Suomen Vesistösäätiö lähtee yhdessä Koneen Säätiön kanssa suojelemaan Suomen vesiin liittyvää kulttuuriperintöä monialaisessa ja ylisukupolvisessa “Vesi vanhin voitehista - mitä ihmettä?”  -hankkeessa. Koneen säätiö rahoittaa kolmivuotista hanketta noin 400 000 eurolla. 

“Vesi vanhin voitehista” sanon, mutta en ymmärrä enää lausumaani. Kaipaan syvempää ymmärrystä ja voimaa pystyäkseni kohtaamaan kätteni jäljet ympäristössäni, kantamaan vastuuni ja elämään viisaammin.

 

Puhtaat vesistöt ovat osa suomalaista sielunmaisemaa. Niiden tärkeyttä kuvastavat lukuisat veteen liittyvät, sukupolvelta toiselle siirtyneet laulut, tarinat, uskomukset ja sanonnat. Vesiviisaus-​hankkeessa keräämme, tutkimme ja tulkitsemme tätä vesistöihin liittyvää kansanperinnettä. Tuomme ikiaikaista vesiviisautta nykyaikaan tavoitteenamme aktivoida ihmisen sisäistä vastuullisuutta omasta elinympäristöstään. Eri-​ikäiset ja kulttuuritaustaiset taiteilijat luovat uusia sanoituksia ja tulkintoja hankkeessa kerättävistä vesiviisauksista. Luonnontieteilijät ja kulttuurintutkijat tutkivat perimätiedon merkitystä nykytieteen valossa.

Syntyneet laulut, taideteokset ja uusi tieto tuodaan videoina, tapahtumina, kirjana ja artikkeleina jokaisen suomalaisen saataville, koskettamaan ja kuljettamaan kohti maailmanlaajuista tavoitetta merten ja sisävesien suojelemiseksi.

Hanketta vetää Suomen vesistösäätiö sr. ja sen vastuullisena johtajana toimii Karoliina Vilander. Hanke toteutetaan yhteistyössä Itä-​Suomen yliopiston humanistisen osaston, Jyväskylän yliopiston Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa -tutkimusohjelman, kolmen luonnontieteiden emeritusprofessorin (Lauri Arvola, Matti Leppäranta, Timo Huttula), sekä suomalaisten muusikoiden (Yeboyah, Hassan Maikal, Yrjänä) ja kuvataiteilija (Sebastian Lindberg) kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Turun yliopisto, Suotrendi-​hanke, Aktivistimummot-​liike, Suomen lionssit ja Suomen Lions-​liitto ry sekä Mäntän musiikkijuhlat.   

Hanketiimi lähtee kiitollisena ja suurella innostuksella työhön suomalaisen vesiluonnon puolesta.

 

Tutustu Koneen säätiön rahoittamiin hankkeisiin »

Suomen vesistösäätiön etusivulle »